Alweer een maand voorbij @ Jemima! - Reisverslag uit Bayt Jālā, Palestina van florisinbaytjala - WaarBenJij.nu Alweer een maand voorbij @ Jemima! - Reisverslag uit Bayt Jālā, Palestina van florisinbaytjala - WaarBenJij.nu

Alweer een maand voorbij @ Jemima!

Door: Floris

Blijf op de hoogte en volg

01 Oktober 2014 | Palestina, Bayt Jālā

Wat vliegt de tijd eigenlijk! We zijn hier alweer een maand bezig. En wat hebben we het nog steeds enorm naar ons zin! In de afgelopen 3 weken dat we niet geschreven hebben, hebben we alweer heel wat beleefd! Sorry als het verhaal soms wat lang is.

We hebben de smaak al aardig te pakken tijdens de speciale dagopeningen op de donderdag. Elke week is het weer een feestje! Op de donderdagochtend komen alle groepen bij elkaar om te zingen en een bijbelverhaal te horen. Inmiddels begeleiden wij de liedjes daar grotendeels die de kids kennen en vertelt de teacher een verhaal in het Arabisch. We zingen veel Engelse liederen, met tussendoor ook een Nederlandse of Arabische versie en als het kan gebaren. Bijv. ‘Who’s the king of the jungle’, ‘king of kings’ en ‘a wise man built his house’ etc. Wat leuk is; met de vrijwilligers hebben we een aantal grote en kleine pringle bussen gespaard (en dus leeggegeten :O) en deze heeft Floor met wit papier beplakt, rijst en/of pasta ingedaan en dichtgelijmd. Zo is het dus een shaker. 1 klas heeft deze eerste 5 shakers versierd, wat echt zooo leuk is geworden! (We moeten meer pringles eten om meer shakers te krijgen.. heel vervelend) Dus elke donderdag worden die meegenomen en hebben we nog andere instrumentjes zoals schudeieren en kunnen de kinderen zo ook mee muziek maken :)
Dit brengt ons op een volgend nog lopend avontuur: De accordeon! In Tel Aviv zijn we samen de zoektocht naar een accordeon gestart. En ja hoor, na 3 winkels hadden we een leuk accordeonnetje voor een degelijke prijs gevonden en gekocht! Floor zo blij als een klein kind!! Deze hebben we helemaal mee teruggesjouwd naar Beit Jala. Dus hier begint Floor vol trots te spelen… Resoneert er ineens bij bepaalde tonen iets mee in de accordeon; Vrrrrrrr. Echt balen! Dus wij een paar dagen later naar de muziekwinkel in Bethlehem met de hoop dat zij er wat aan konden doen en we niet helemaal weer met die accordeon naar Tel Aviv hoefden te sjouwen. De baas zei gelijk dat hij er geen verstand van had en dat als we er in gaan kijken de garantie sowieso verloopt. Hij adviseerde om de accordeonman te bellen en dan zou hij de accordeon wel heen willen brengen. En zo geschiedde het. De accordeon was heen en terug gebracht en op vrijdag belde Floor en was er een nieuwe accordeon zelfs gekomen! Dus weer zo blij als een kind naar deze muziekwinkel…Eenmaal toen ze de accordeon helemaal uit de folie had gehaald en begon te spelen, om even te testen, bleek dit niet hetzelfde model te zijn. Hier zaten geen registerknoppen op waardoor je de zweving 'uit' kan zetten, wat wel echt fijn is omdat die klank niet altijd mooi is. Dus helaas! Nog steeds geen accordeon voor Floor, deze wordt weer terug naar Tel Aviv gebracht en gevraagd om hetzelfde model. Nog even geduld dus…
In Tel Aviv hebben we ook in een andere winkel wat schudeitjes gekocht en 2 kazoo’s. Beide vinden de kinderen erg leuk! Wij doen gekke melodietjes op de kazoo waar de kinderen echt van gaan lachen. En met z’n allen schudden we met een ei. Ook hebben we in de muziekwinkel in Bethlehem een darbuka (soort djembe) gekocht (zie google wat het is) Inmiddels krijgen we al een leuke verzameling instrumentjes want uit NL had Loïs een ukelele, melodica, schudei en mondharmonica meegenomen en Floor een sansula, schudei, 2 mondharmonica’s, klokkenspel en 2 blokfluiten. Haha ons hele huis ligt bezaaid met instrumentjes.
Afgelopen weken zijn we op veel verschillende plekken ook geweest. Twee weken geleden zijn wij met Tineke naar een Joods-orthodoxe bruiloft geweest. De dochter van de pianolerares van de blinde cliënt waar we eerder over schreven (Rasha) die we elke week naar les brengen ging trouwen en wij waren ook van harte uitgenodigd! Wij Nederlanders moeten er niet aan denken om al die onbekende vrienden en kennissen van je ouders e.d. er ook bij te hebben maar hier is dat heel gewoon en ben je van harte welkom! Heel bijzonder! Zo anders dan we gewend zijn in NL! Ook allerlei Joodse gebruiken waren zichtbaar.. Zo waren de bruid en bruidegom gescheiden op de locatie totdat de ceremonie plaatsvond. En tijdens de ceremonie werden er stuk of 10 zegeningen uitgesproken. Dit alles werd begeleid door muziek tussendoor. Daarna konden we eten met elkaar en werd er flink gedanst op leuke muziek, ook hierbij dansten de mannen en vrouwen grotendeels van de avond gescheiden van elkaar (met een schot ertussen). Dit kan je je in NL toch ook echt niet voorstellen!
Ook zijn we op een zaterdag weer naar Jeruzalem geweest, gewinkeld (wij allebei een mooie jurk gescoord) maar bovenal ook de graftuin bezocht. Wat een mooie tuin! Heel rustgevend, allemaal groepen mensen die daar zitten, zingen, avondmaal vieren, bijbel lezen, bidden of gewoon rondkijken.
Inmiddels is er 1 vrijwilligster weg, Shams. Zij was hier voor 4 weken en die zijn helaas alweer voorbij. Apart als er weer 1 uit de groep verdwijnt.. Terwijl Shams net weg was, kwam Liesbeth weer terug van vakantie in NL. Zij woont hier al 4 jaar, in het appartement waar wij ook wonen. Het is hier lekker vol! En de vrijwilligers blijven de komende maanden komen. Wat zeker leuk is! Sommigen voor een paar dagen, anderen voor 2 weken of langer. Een vader en een zoon, een groep vrienden, een vrouw alleen etc. Om hier te klussen of te assisteren op de woongroepen of de dagbesteding. Benieuwd wie het zijn en hoe het zal zijn met weer meer Nederlanders. Ook voor ons beiden komen er in oktober en november familie! Hier hebben we echt super veel zin in!! Fijn om weer vertrouwde gezichten te kunnen zien en onze plek te showen.
Om ons Nederlandse gevoel weer even terug te krijgen heeft Trudy laatst voor ons pannenkoeken gebakken! Heerlijk met spek/kaas en appel/banaan/rozijnen. Want tja, als je het doet moet je het goed doen tenslotte ;) Heeeeerlijk was dat!
Sinds een week hebben we ook Arabische les! Van een mevrouw die tegenover Jemima woont. Hier gaan we vanaf nu elke donderdagavond heen voor een uur of anderhalf. Hier kunnen we de basis woorden/zinnen leren, handig om te gebruiken in het contact met de kids maar ook in de taxi of de winkel bijvoorbeeld. Loïs gaat als diehard 2x per week. Zij houdt van talen en leert het zo sneller. Dat is waar natuurlijk maar Floor vindt 1x in de week wel genoeg ;) Maar het is erg leuk dit te leren! We gaan nu bepaalde dingen herkennen ook. De vrouw die de cursus geeft, Marina, is zelf erg enthousiast en gaat daardoor soms flink snel met de info haha dan moeten we haar weer even tot de orde roepen en onszelf tijd gunnen. Maar super leuk dat dit allemaal kan! Voor 5 euro per les. Niet gek toch?! De les volgen we met Trudy, Elbert en Joas. Die laatste loopt stage in het kinderziekenhuis in Bethlehem en komt over een maand ook werken in Jemima. Joas en Loïs jammen regelmatig in de grote zaal van de dagbesteding als de kiddo’s naar huis zijn. Dat is echt genieten, want Joas speelt (jazz)trompet!
Het lijkt hier allemaal alweer zo normaal; zoals 2x per week douchen, soms zitten we met een vette kop haar te wachten op de dag dat we weer mogen douchen, haha en dan ben je blij met een douche joh! Ondanks dat die dan zelfs maar koud of lauw is... En ook de zwemlessen horen er al echt bij waarbij we met een volgestouwd busje naar het zwembad gaan…

Toch zijn er ook nog steeds nieuwe ontwikkelingen:
Zo hebben we de afgelopen week beide onze eigen ruimte gekregen, op een afdeling die leegstaat. Hier zijn we deze week de individuele therapie gestart. Beide hebben we 3 cliënten, naast de rest van de activiteiten. Best spannend om 1 op 1 aan het werk te gaan. Floor werkt met een jongetje (Samech) van 9, in een rolstoel en blind, maakt alleen geluidjes. Hierbij is het doel vooral contact maken en plezier geven. En een andere jongen (Rafat) die ook in een rolstoel zit, spastisch is maar wel nog kan redelijk praten en zelfs onder andere Nederlands praat! Hij is helemaal afhankelijk van anderen dus bij de therapie is het doel voor hem regie en succeservaringen geven. Loïs werkt met 2 meiden en een jongen. Marram is 23, hyperactief, autistisch en gek op ‘gitaar spelen’ en zingen. Helaas maakt ze terwijl ze muziek maakt altijd enorm veel lawaai, dus Loïs’ doel is om haar zacht te leren spelen en zingen, hierin dus beter kan nuanceren. En veel plezier maken samen natuurlijk, want Loïs vindt Marram echt fantastisch :) Khulud is een wat lastigere cliënt: ook autistisch en aangemeld voor muziektherapie omdat ze goed op muziek zou reageren. Dat moet nog een beetje blijken en het doel is om haar concentratie te verbeteren. Salem is een jonge vent met een waterhoofd die waarschijnlijk de intelligentste cliënt is die hier komt/woont. De eerste sessie met hem moet nog komen, spannend!
Het is dus echt uitzoeken wat de cliënten (nog) kunnen, leuk vinden en hoe je contact met ze kan maken. Interessant en een flinke uitdaging!
Wat Trudy en Floor ook ongeveer 1x per week doen is Tineke helpen verbinden bij Fatme. Zij heeft een huidziekte (EB) en hierdoor krijgt ze snel blaren en laat haar opperhuid los waardoor er wonden ontstaan. Dit kost Tineke en Fatme elke dag veel tijd. Nu we hun hierbij helpen hebben we echt nog meer respect voor hen gekregen! Wat een geduld en toewijding!
Wat onze opleiding betreft (omdat ’t heurt): We hebben laatst geskyped met onze docent Laurien en ze was erg enthousiast over alles wat we hier doen. Het was een erg leuk gesprek. Omdat we dit jaar een scriptie/eindproduct moeten maken zijn we bezig met het verzamelen van ideeën daarvoor. Het wordt in ieder geval iets wat we samen gaan doen, lekker praktisch is en iets voor Jemima zal betekenen.

Floor rijdt als een speer door het land hier als we Rasha naar pianoles brengen. We hebben het geluk dat we komend weekend de auto van Peter en Tineke mogen lenen om een weekendje naar Haifa te gaan. Dat wordt nog wel een beetje een spannende rit met een volle bak (5 meiden + bagage) en een auto die niet zoveel aan kan.. Maar met Floor haar rijkunsten en Loïs als TomTom komt het zeker weten goed. :) Dus wij met Trudy, Janita en Fatme. Dit wordt ook de eerste keer voor Trudy en Floor dat ze de gehele verzorging van Fatme gaan doen. Helaas hebben we nog geen handigheid in al het verbinden etc. maar we hebben zin om met de meiden weg te gaan en gaan er een gezellig weekend van maken!

Tot later!!

• 01 Oktober 2014 - 21:23

Mirte:

Ha meiden!
    Heerlijk om jullie verhaal weer te lezen! Mooi dat het ook lekker gaat en al aardig vorm krijgt allemaal.
    Moet ook erg vaak denken aan de tijd in Suriname met Anna-Maria, heerlijk toch om even weg te zijn uit het Hollandse en je eigen methodes te ontwikkelen in het buitenland.
    Samen scriptie/eidnproduct maken beviel AM en mij ook erg goed, tijdens brainstorms help je elkaar weer verder, je zit dan nooit vast in alleen je eigen gedachtenkringetjes!
    Succes en geniet!

Take care,
    Mirte

• 02 Oktober 2014 - 15:14

Jenny Hak,:

Heerlijk hoe jullie alles beschrijven!
    Fijn om er zo - een mini beetje- bij betrokken te kunnen zijn! (gebed)

En een fijn weekend in Haifa!

• 05 Oktober 2014 - 15:12

TE:

Heerlijk om weer mee te genieten van jullie belevenissen.
    Nog 13 nachtjes slapen ;)
    Tot dan in Jeruzalem!
    Liefs en groet,
    uH&tE

• 05 Oktober 2014 - 15:36

Joke Iwema:

Hoi!

Fijn dat jullie het zo naar de zin hebben. Ben benieuwd hoe jullie weekend in Haifa zal zijn. Geen wonder trouwens dat de tijd vliegt: jullie beleven ook zoveel! Geniet er maar van!

Liefs, Joke

• 06 Oktober 2014 - 11:00

Greetje Koster:

Shalom!

Hallo Floor en metgezellen, wat leuk om dit over jullie te lezen. Super dat jullie dit doen. Ik blijf jullie volgen, ben zelf met onze huwelijksreis in Israël geweest in 1995, ik word oud! Haha. Geniet van het mooie land, de avonturen, het lekkere eten en de heerlijke versgeperste sinaasappelen!

Groetjes van Greetje Koster (De Stouwe Thuis collega)
    PS: Floor, hoe is daar de ouderenzorg geregeld?